Toggle Nav
Vivera België België Vivera Nederland Nederlands

Onderwerp

Waterbed Stroomgebruik

Er bestaan een groot aantal vooroordelen over waterbedden waar mensen nog steeds in geloven. Dit zijn meestal mensen die nog nooit op een waterbed hebben geslapen. Ze zien hun vooroordelen bevestigd in de spookverhalen die rondgaan op internet. Denk bijvoorbeeld aan water wat uit een waterbed zou kunnen spuiten of een waterbed dat zou kunnen exploderen. Ook zou een waterbed constant klotsen en kun je er zelfs zeeziek op worden. Allemaal onzin natuurlijk, maar helaas wordt een waterbed hier nog steeds mee geassocieerd. Nog een heel groot vooroordeel over waterbedden zijn de stroomkosten. Veel mensen denken dat ze een fortuin kwijt zijn aan stroomkosten voor het waterbed. Gelukkig is ook dit niet correct.

Energiezuinig verwarmingssysteem

De huidige waterbedden worden altijd geleverd met een zeer energiezuinig verwarmingssysteem. De verwarming bestaat uit een thermostaat en een losse verwarmingsmat. Deze mat wordt onder het watermatras geplaatst en verhit het water tot de gewenste temperatuur. Het warmte element is een dunne mat en heeft een vrij groot oppervlak. Daardoor hoeft de verwarming een minder hoge temperatuur te bereiken om het water van het waterbed tot de gewenste temperatuur te verwarmen. Dit scheelt niet alleen in de stroomkosten, maar het is ook beter voor uw watermatras! De verwarmingen van tegenwoordig zijn zelfs zo geavanceerd, dat ze bijna alleen maar bovenwarmte afgeven. De geproduceerde warmte wordt op deze manier effectief benut voor het verwarmen van uw watermatras. Er gaat geen stroom verloren aan het onnodig verwarmen van de houten bodem van het waterbed.

Verschillende factoren

Tegenwoordig zijn de meest verkochte waterbeden softside waterbedden. Dit betekent dat er een zachte schuimrand rondom het watermatras zit. Deze schuimrand zorgt er mede voor dat het waterbed beter geïsoleerd is dan een hardside waterbed waarbij het watermatras in een houten bak ligt. Ook dit draagt bij aan een lagere stroomrekening aan het einde van het jaar. Uiteraard spelen er nog meer factoren mee die het uiteindelijke stroomgebruik van uw waterbed zullen bepalen. Denk hierbij aan de afmeting van het waterbed, het aantal liter water wat in het waterbed zit en of het waterbed een softside- of hardside waterbed is. Ook minder voor de hand liggende punten spelen mee. Wat is bijvoorbeeld de temperatuur van de slaapkamer? Staat het waterbed in een kamer waar het veel tocht? Ligt u alleen- of met een partner in het waterbed?

Het is erg moeilijk om te bepalen hoeveel stroom u op jaarbasis exact kwijt bent aan het verwarmen van het waterbed. Gemiddeld ligt dit rond de 60 á 70 euro op jaarbasis voor een tweepersoons waterbed. De keuze voor een goede verwarming zal al enorm helpen om de stroomkosten terug te dringen.

Als we alle voordelen van een waterbed naast de stroomkosten op jaarbasis leggen dan is naar onze mening de keuze al snel gemaakt. Wie wil er nou niet in een lekker warm bed stappen als het buiten koud en guur is in de winter?