Slaapfabels
Er bestaan een heel aantal fabels rondom 'slapen'. Dit zijn verhalen die door mensen worden doorverteld. Maar wie controleert nou eigenlijk of die verhalen allemaal wel waar zijn? Dingen zoals 'slaap inhalen' of dat u beter zou slapen met alcohol op. In dit blog artikel benoemen we een aantal van deze fabels en leggen uit waarom dit waar of niet waar is.
Fabel of waarheid?
Een middag dutje doen is niet goed
Niet waar, een (kort) middag dutje doen kan juist verfrissend werken. Uit onderzoek is gebleken dat een kort middag dutje het geheugen een enorme boost geeft. Ook zou het goed zijn voor het hart en een positieve werking hebben op uw bloeddruk. Overigens duurt een power-nap ongeveer tussen 12-15 minuten. Slaap nooit langer dan 45 minuten, hierna komt u in een te diepe slaap met als gevolg dat u juist erg moe wakker wordt.
Een mens moet 8 uur per nacht slapen.
Hoewel 8 uur per nacht het gemiddelde is, is dit niet voor iedereen noodzakelijk. Sommige mensen hebben aan 6 uur genoeg terwijl anderen liever 9 uur slapen. Het belangrijkst is om voor uzelf duidelijk te hebben hoeveel slaap uw lichaam nodig heeft. Zorg daarbij voor een goed slaapritme.
Hoe ouder u wordt, des te minder slaap u nodig heeft.
Ouderen hebben net zoveel slaap nodig als jongere mensen. Ouderen gaat vaak vroeger naar bed en doen 's middags een dutje waardoor ze 's ochtends eerder opstaan, hierdoor lijkt het alsof ze minder slaap nodig hebben.
Slaap kan worden ingehaald.
Dit is niet het geval. Wanneer u de hele week kort heeft geslapen, kunt u dit helaas niet inhalen door de zaterdag ochtend in bed te blijven liggen. Hoewel dit misschien wel verleiding is, zal dit alleen maar uw ritme van slag brengen, waar u de rest van de week dan weer last van heeft. Beter is het dus om in het weekend ook niet te laat op te staan, maximaal een uur later dan uw gebruikelijke tijd.
Alcohol bevordert de slaap.
Door bijvoorbeeld een glas wijn te drinken voor het slapen gaan zal u mogelijk eerder in slaap vallen. Echter slaapt u niet beter, u slaapt onrustiger, minder diep en zult eerder wakker worden dan normaal. Hierdoor is het lichaam minder uitgerust wanneer u wakker wordt.
De hersenen rusten 's nachts.
Het is uw lichaam dat rust nodig heeft, uw hersenen werken gewoon door 's nachts. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat u gewoon blijft ademen en dat u droomt.
Flink sporten zorgt voor een goede nachtrust
Het is waar dat lichamelijke inspanning overdag zorgt dat u 's avonds moe bent, en dus makkelijker in slaap zult vallen. Probeer echter niet meer intensief te sporten drie uur voordat u gaat slapen. Het lichaam heeft tijd nodig om tot rust te komen en vooral om af te koelen.